Coada-şoricelului şi problemele menstruale

Coada-soricelului si problemele menstrualeÎn timpurile pe care le trăim, femeile au devenit deosebit de active, atât în viața profesională, cât și în cea socială, culturală și publică. Dar sunt anumite probleme legate de specificul feminin care le pot afecta viața de zi cu zi. Tratamentele naturiste s-au dovedit a fi de un real folos în înlăturarea simptomelor neplăcute specifice afecțiunilor associate cu mesntruația.

Coada-șoricelului este o plantă deosebit de versatilă, acționând în direcții opuse pentru a normaliza diverse funcții fiziologice și metabolice. Astfel, coada-șoricelului poate să răcească și poate să încălzească, pe de o parte stimulează circulația, iar pe de alta, fiind astringent, stopează fluxul sanguine excesiv; coada-șoricelului stimulează transpirația și detoxifierea, dar în același timp întărește țesuturile; stimulează uterul pentru a porni menstruația, dar și reduce fluxul menstrual atunci când acesta este excesiv. În concluzie, este o plantă care se adaptează situației în care se află organismul, scopul ei fiind acela de a normaliza și echilibra condiții opuse.

Este foarte interesant cum se manifestă această plantă în situațiile diverse aduse, în unele situații, de menstruație.

Dismenoreea este reprezentată de durerile menstruale, de crampele de la nivel abdominal, care afectează circa 50% dintre femei. Coada-șoricelului prezintă acțiune antispastică și antiinflamatoare ceea ce o face utilă în reducerea crampele menstruale dureroase. Coada-șoricelului diminuează mult inflamația și congestia uterului, ceea ce duce la relaxare și la reducerea durerii. Pentru a obține acest rezultat este suficientă o căniță de ceai pe zi (sau o linguriță de tinctură în jumătate de pahar cu apă) iar în timpul menstruației această doză se poate mări după necesități.

Unele femei au menstruații foarte abundente în mod obișnuit, la menstruația lunară. Alte femei, afectate de diverse probleme, precum fibromul uterin, endometriozei, chisturi ovariene, se confruntă tot cu sângerări masive. Atunci când preparatele de coada-șoricelului au fost testate pentru evidențierea activității hemostiptice (oprirea fluxului sanguin), extractele de coada-șoricelului au redus semnificativ timpul de recalcifiere în plasma sanguină umană. Prin această acțiunea, preparatele de coada-șoricelului opresc atât menstruațiile abundente cât și hemoragiile cauzate de endometrioză, fibrom uterin sau chisturi ovariene. În medicina tradițională moașele foloseau coada-șoricelului pentru a opri hemoragia după un avort spontan sau după naștere.  Pentru a amplifica aceste efecte benefice ale cozii-șoricelului, se poate folosi împreună cu traista-ciobanului, urzică, hibiscus.

Multe femei sunt afectate de probleme de fertilitate, legate de congestia pelvină, sau stagnare pelvină. Câteva afecțiuni ale aparatului genital feminine, endometrioza, chisturile ovariene, fibromul uterin, conduc la stări gongestive. Coada-șoricelului amplifică circulația în șesuturile și organelle sistemului reproducător. O metodă eficientă de a beneficia de aceste efecte este de aplicația externă de comprese călduțe cu ceai de coada-șoricelului, sau un masaj ușor cu ulei de masj în care s-au încorporat și câteva picături de ulei esential de coada-șoricelului. 

Sunt situații, în care menstruația lipsește, cum este cazul la unele adolescente și la unele femei cu menstruații neregulate. Coada-șoricelului tonifică mușchii uterului, cresc activitatea musculară a uterului, și astfel inițiazî fluxul menstrual. Deci, planta este indicată pentru tratarea amenoreiei (lipsa ciclului menstrual, fără prezența sarcinii). Se poate folosi ceaiul de coada-șoricelului, 2-3 căni pe zi sau tinctura, jumătate de linguriță, în jumătate de pahar cu apă, de 3 ori pe zi. În acest fel, coada-șoricelului reglează menstruația neregulată.

Pentru că această plantă este un stimulent uterin, este contraindicată după ovulație dacă există suspiciunea prezenței unei sarcini. Ea este indicată însă după naștere pentru capacitatea sa de tonifiere a uterului.

Coada-șoricelului este un tonic al sistemului venos și asupra mucoaselor, și din acest motiv este eficientă și în hemeptizie, hematurie, hemorizi sângerânzi, menoragie și alte forme de hemoragie. 

Coada-șoricelului îmbunătățește tonusul uterin, și astfel diminuează sângerarea care este provocată de atonia uterină. Pentru că are efecte antispasmodice, coada-șoricelului reduce hemoragia abundentă provocată de spasmele uterului. Și reduce durerile asociate cu acestea.

Datorită acțiunii antiinflamatoare, băile de șezut cu ceai de coada-șoricelului sunt indicate în leucoree, hemoroizi cu sângerare, fisuri anale, infecții vaginale, anexite, sunt indicate pentru ameliorarea acestor afecțiuni. Coada-șoricelului are și proprietăți antibacteriene și antiseptice, ceea ce o face eficientă în tratarea diverselor infectii la nivelul genito-urinar.

Dar ceea ce o face cu totul deosebită, este versatilitatea, caracterul adaptogen, capacitatea de a-și adapta acțiunea în funcție de necesitățile organismului, de afcețiuni, scopul fiind acela al atingerii unei stări de armonie și echilibru.

Vizitati www.HemoStop.ro

Preluarea pentru republicarea completa sau partiala a acestui articol se poate face doar cu acordul scris al societatii Bioelite Green

Comentarii

  • Momentan nu sunt comentarii! Fii primul care adauga un comentariu!
Adaugă comentariu
Folositi aceasta rubrica doar pentru comentarii legate de acest subiect. Daca doriti sa ne contactati pentru alt motiv, click aici.