Coada-șoricelului și afecţiunile biliare

Coada-soricelului si afectiunile biliareAfecțiunile gastrointestinale sunt cele care afectează tractul gastrointestinal, adică esofagul, stomacul, intestinul subțire, intestinul gros, rectul, și toate organele implicate în digestie – ficat, pancreas și vezică biliară. Dintre acestea, afecțiunile biliare sunt unele dintre cele mai neplăcute și dureroase.

Coada-șoricelui este una din cele mai cunoscute și folosite plante din lume pentru tratarea acestor dezechilibre biliare. Constituenții amari din această plantă, precum glicoalcaloizii (moscatină, achileină), sunt responsabili pentru efectul colagog care stimulează fluxul bilei. Această curgere liberă a bilei stimulează și îmbunătățește digestia, elimină și previne formarea calculilor biliari. Pe lângă aceasta coada-șoricelului prezintă acțiune antiinflamatoare, colagogă și antispastice, și acționează direct asupra vezicii biliare și asupra procesului digestiei.

Studiile au demonstrat și ce substanțe au aceste efecte benefice, cinarina, acid dicafeoiquinic și luteolin-7-O-beta-D-glucuronid. Prin acțiunea acestora crește fluxul biliar, iar datorită structurii lor polare aceste substanțe se extrag ușor și în infuzie și în tinctura de coada-șoricelui.1

Alte studii științifice au demonstrat că flavonoidele din coada-șoricelului determină efectele antispasmodice ale acesteia, ceea ce explică acum ceea ce medicina tradițională aplica de mii de ani. De asemeni, s-a constatat că un extract de coada-șoricelului inhibă elastaza neutrofilă care este implicată în procesul inflamator, ceea ce explică mecanismul acțiunii antiflogistice. Sesquiterpenele sunt cele care mediază activitatea antiflogistică.

Toate aceste date explică de ce coada-șoricelului este atât de eficientă în tratarea afecțiunilor biliare:

  1. Efectul colagog - favorizarea evacuării bilei în duoden, stimularea fluxului biliar, astfel crește activitatea vezicii biliare, sunt eliminate eventualii calculi biliari, se oprește formarea de noi calculi, se îmbunătățește procesul digestive, eliminându-se cauzele care duc la diferite afecțiuni biliare. În limbaj popular, coada-șoricelului corectează bila leneșă!
  2. Efectul coleretic – stimularea secreției biliare a ficatului, de multe ori cauza afecțiunilor este cantitatea insuficientă de bilă secretată pentru susținerea digestiei.
  3. Efectul antispasmodic – combaterea spasmelor. Cele mai multe afecțiuni biliare, dischinezia, pietrele la bilă, etc, dau dureri abdominale intense, crampe sau spasme. Preparatele de coada-șoricelului au o mare putere de calmare a acestor mișcări spastice și reduc durerea.
  4. Efectul antiflogistic – combaterea proceselor inflamatorii. Multe afecțiuni biliare sunt însoțite de fenomene de inflamare a țesuturilor ceea ce amplifică durerea și agravează boala. Eliminarea inflamației duce la îndepărtarea durerii, regenerarea tisulară și la vindecare.

Dar care sunt mai precis afecțiunile biliare care pot fi tratate cu preparate din coada-șoricelului?

Una dintre acestea este dichinezia biliară. În vezica biliară este stocată bila care este sintetizată în ficat. Aceasta va fi vărsată în intestinul subțire unde va definitiva degestia grăsimilor din alimente. Dacă trecerea bilei prin canalul biliar este blocată, ea se v aîntoarce în vezica biliară, ceea ce provoacă dischenezia biliară. Printre cauzele majore ale bolii se numără stresul, funcționarea deficitară a unor receptori din organism, alimente bogate în grăsimi greu degerabile. Simptomele aceste afecțiuni sunt jena și/sau durerea în zona subcostală din partea dreaptă și din epigastru (cu se spune popular, capul pieptului), vărsături, greață, balonare, gust amar în gură, dureri de cap. Coada-șoricelului are capacitatea de a debloca evacuarea bilei în duoden, îndepărtând astfel cauza bolii, și în același timp prin efectul antispasmodic reduce semnificativ durerea. Este foarte important să reduceți foarte mult și alimentele grase din dietă.

Colica biliară și colecistita sunt alte afecțiuni ale căilor biliare. Calculii biliari sunt de două tipuri: pietre de colesterol (80%) și pietre de pigment (20%). Cei mai mulți pacienți care au calculi biliari nu au simptome la început. Atunci când numărul și dimensiunea pietrelor crește, și acestea trec prin ductul biliar comun, apare colica biliară, care dă dureri intense. Ceaiul sau/și tinctura de coada-șoricelului reduce semnificativ durerea, crescând fluxul de bilă, se forțează eliminarea pietrelor, iar prin consumul zilnic se scade și nivelul de colesterol care ajunge la bilă, astfel încât se previne reapariția altor pietre.

Colecistita se dezvoltă atunci când obstrucția la canalul cistic este de durată mai mare, mai multe ore, ceea ce duce la inflamarea peretelui vezicii biliare. Forma acută apare la circa 20% dintre pacienții care au colică biliară și nu o tratează. Cum s-a dovedit, coada-șoricelului are efecte antiflogistice ceea ce o indică în tratarea colecistitei.

Coledocolitiaza apare atunci când calculi biliary ajung în canalul biliar comun sau coledoc. În acestă situație, preparatele de coada-șoricelului sunt adjuvante bune pentru ușurarea durerii și a inflamației.

Suspensia biliară este formată din particule de cholesterol și diverse alte substanțe, calciu, săruri, granule, care sunt suspendate într-un lichid vâscos. Din acestea se vor forma calculi biliari. Pentru a preveni acest fenomen se pot aplica două acțiuni: consumați coada-șoricelului și reduceți mult grăsimile din dietă.

Un alt aspect demn de reținut este faptul că preparatele din coada-șoricelului protejează ficatul afectat de hepatită și scade tendința evoluției spre ciroză. Coada șoricelului prezintă efectul hepatoprotector, care poate fi explicat, conform unor studii științifice, prin blocarea canalelor de calciu.

În ceea ce privește tratamentul dischineziilor biliare, cele mai noi studii au evidențiat că preparatele de coada-șoricelului (ceai, tincture) sunt de aproape trei ori mai puternic edecât anghinarea. Iar dacă aceste două plante sunt administrate simultan, mai ales administrate înainte de masă, sunt prevenite indigestia și dispepsia.

Ținând cont că pietrele la bilă sunt asimptomatice mult timp, dacă știm că avem în dietă mâncăruri grele, cu grăsimi greu digerabile, ar fi bine, pe de o parte să le reducem, iar, pe de alta, să bem din când în când câte o cană de ceai de coada-șoricelui. Este mult mai bine să prevenim decât să ajungem la suferință. Iar a bea o cană de ceai nu este doar simplu, ci și plăcut!

Note:

1. Benedek B. et al, Choleretic effects of yarrow (Achillea millefolium s.l.) in the isolated perfused rat liver, Phytomedicine. 2006 Nov;13(9-10):702-6. Epub 2005 Nov 21.

 

Vizitati www.HemoStop.ro

Preluarea pentru republicarea completa sau partiala a acestui articol se poate face doar cu acordul scris al societatii Bioelite Green

Comentarii

  • Momentan nu sunt comentarii! Fii primul care adauga un comentariu!
Adaugă comentariu
Folositi aceasta rubrica doar pentru comentarii legate de acest subiect. Daca doriti sa ne contactati pentru alt motiv, click aici.